Ouders van een zorgintensief meisje

Onze dochter heeft arthrogryposis, een spieraandoening waarvoor ze veel lichamelijke therapeutische ondersteuning en begeleiding krijgt. Daarnaast heeft ze een voedingsprobleem. Ze eet moeilijk, te weinig en krijgt daarom naast haar gewone eten ook voeding via een neusmaagsonde.

Liefdevolle, betrokken en professionele zorg

“Wij waren twee automatische piloten. We renden van de ene specialist naar de andere therapeut en thuis was een streng eetregime ontstaan waarbij het niet meer om gezellig tafelen ging, maar vooral om dat onze dochter op tijd genoeg voeding binnenkreeg en –hield (ze spuugde heel snel en veel).

Met de tijd drong tot ons door dat het reguliere kinderdagverblijf waar ze destijds heenging niet de extra zorg kon bieden die ze nodig heeft voor haar spieraandoening en haar eetproblematiek. We zaten met onze handen in het haar. Moest een van ons nu ontslag nemen op het werk om fulltime mantelzorger te worden?

Onze ouder- en kindadviseur attendeerde ons toen op het bestaan van Zigzag. Het voelde als een geschenk uit de hemel, toen ze ons meldde dat op dit kinderdagverblijf verpleegkundigen en therapeuten aanwezig zijn die haar wel die extra zorg kunnen bieden.

We kregen ter kennismaking een uitgebreide, warme rondleiding op Zigzag. Ondanks dat daar de confrontatie was met het gegeven dat onze dochter naar een speciaal kinderdagverblijf moet omdat ze anders is, wisten we zeker dat onze dochter hier op haar plek is. Dit gevoel is alleen maar sterker geworden. Ze speelt, lacht en huilt hier zoals ze dat ook thuis doet en het eten gaat hier zelfs beter! Een extraatje dat je meekrijgt op dit kinderdagverblijf is de herkenning bij elkaar als ouders onderling. Hier wordt bewust aandacht aan besteed. Zo is er het jaarlijkse zomerfeest waar ouders de gelegenheid krijgen om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ook  organiseerde Zigzag een avond speciaal voor de ouders, deze avond was met een professionele spreker die sprak over onder andere ‘het zorgintensieve kind’ en ‘het gezinsleven’.

De leidsters zijn voor ons inmiddels veel meer dan alleen de verpleegkundigen van onze dochter. We noemen ze de tweede mama’s. Ze gaan niet alleen professioneel en kundig, maar ook zeer liefdevol en betrokken met haar om. En wij? Wij zijn geen automatische piloten meer, maar een papa en een mama die weer kunnen ademhalen en ontspannen.”

Ouders van een zorgintensief en bovenal heel lief, eigenwijs en humorvol meisje dat is geboren in 2016.

zigzag gewoon bijzonder voor uw kind!